Runde-Geiranger - Reisverslag uit Geiranger, Noorwegen van Sander - WaarBenJij.nu Runde-Geiranger - Reisverslag uit Geiranger, Noorwegen van Sander - WaarBenJij.nu

Runde-Geiranger

Door: Yvette

Blijf op de hoogte en volg Sander

31 Juli 2010 | Noorwegen, Geiranger

Dinsdag Runde, na het ontbijt de campingbaas betaald en bedankt voor het verblijf, hij had een korte nacht gehad: het is een druk bestaan in de zomer.
Vandaag 135 km, naar Geiranger. Vanaf Runde rijden we weer over de smalle weggetjes en hebben we een prachtig uitzicht met de ochtendzon. Daarna een weg door de bergen, o.a. langs een “ondergelopen plaats” (door een steenlawine is een natuurlijke dam en een meer ontstaan en is het dorp onder water gezet). Het is een geliefde duiklocatie geworden. We gaan over veel wildroosters, in dit gebied zijn er veel beesten op en langs de weg: koeien, geiten en schapen.

In de plaats Hellesylt aangekomen, vanaf hier gaan we een uur met de pond varen.
We gaan varen naar Geiranger via Geirangerfjord, een van de mooiste fjorden van Noorwegen. De boot van 12.30 uur is vol, dus wachten op de volgende. Zo gaat de route van 135 km langer duren dan je van tevoren kan inschatten. Tijd voor een lunch, we bakken een eitje met spek terwijl we in de rij staan te wachten voor de boot: voordelen van de camper ;)
Om 14 uur mogen we op de boot en zoeken we een plekje op het dek. Tijdens de tocht door het fjord krijgen we informatie (het is een toeristische pond). We horen iets over de boerderijen hoog in de bergen (deze lijken onmogelijk te bereiken, maar dit deden ze vroeger met een ladder vanaf het water de berg op en als de belasting kwam, haalden ze de ladder weg en kon de belasting geen geld innen). Ook zien we veel watervallen: o.a. de bruidssluier, de 7 zusters en de vrijer. Tot slot komen we aan het einde van het fjord bij de plaats Geiranger en rijden we naar de camping aan het fjord.
We zien grote cruiseschepen langs komen en de pond vaart heen en weer. Andere NLers uit Veenendaal, die we op camping Klara bij Trysil zagen, staan hier ook: toevallig! Sander probeert nog een visje te vangen, maar er zit veel wier. Het is erg zonnig, heerlijk! Sander plonst het water even in vanaf de steiger, maar het water is wel erg koud!

’s Avonds lopen we bergafwaarts naar het plaatsje, even de souvenirwinkel in waar ze van alles van Noorwegen verkopen: van trollen tot berenvellen. In een restaurantje even een kop thee/koffie doen en dan de wandeling weer terug bergopwaarts (het is om 0:00 uur nog steeds licht).

Woensdag
Uitslapen en lekker tutten in de ochtend. Er schijnt weer een heerlijk zonnetje (bij info bureau was regen voorspeld, we hebben weer geluk). Met de stoelen in de zon, uitzicht op het fjord waar weer nieuwe cruiseschepen binnenkomen, nog een beetje vissen proberen te vangen. ’s Middags op de fiets naar Geiranger, beetje shoppen: nieuwe handschoenen met rendieren erop gekocht en noorse dingen voor in de kerstboom (heel toeristisch, maar wel leuk)
We eten bij een restaurant samen een mega pizza: 2 verschillende helften, erg lekker. Weer terug fietsen, de camping staat vol met nieuwe campers, soms wel erg dicht op elkaar, waardoor iemand boos reageert en zo met zijn camper langs takken rijdt en zijn bumper stuk maakt door tegen een heuvel te botsen. Boos worden heeft geen zin, dat hebben we nu wel gezien.
’s Avonds lopen we de andere kant van de camping op, een wandelroute over de bergen: van steen naar steen, door drassige stukken gras, omhoog en weer naar beneden, langs kleine watervallen tot oude boeren hutjes. Weer blij met mijn wandelschoenen. Terug gekomen zitten we nog aan het water, samen met onze nieuwe duitse buren, we zien de bruinvis weer (vanmorgen ook al), kleine dolfijn en we zoeken dit woord in het Duits op: Schweinewal. Weer iets geleerd.

x